Nettvett

Alle har hørt om at det er forskjellige ting man skal passe litt på når man er på Internett. Vi ønsker her å gi deg noen viktige tips og anbefalinger du bør følge:

  • Oppgi aldri personlige opplysninger som for eksempel fødselsnr, brukernavn eller passord når du mottar en epost som spør deg om dette. Eposten kan inneholde en falsk avsender og retur adresse, og opplysninger kan derfor havne i feil hender. Seriøse aktører på Internett som for eksempel banker, Internett- og epost leverandører vil aldri sende deg en epost og be deg sende denne typen opplysninger tilbake.
  • Slike falske epost kan også inneholde en lenke til en nettside du blir bedt om å klikke på for å gå til, istedenfor å returnere opplysninger som nevnt over. Men, denne lenken kan ta deg til en falsk side. Siden kan se veldig lik ut den du er vant med hos banken din eller Internett/epost leverandøren din. Også her kan du bli bedt om å taste inn personlige opplysninger som kan bli misbrukt. Noen forskjeller vil du kunne se: Internett adressen øverst vil ikke være riktig adresse, men kan ofte være noe som ligner (for eksempel http://www.gett.net). Bankene bruker på sine hjemmesider sikre forbindelser der de ber deg inntaste personlige opplysninger. Dette vil du se ved at adressen begynner med https istedenfor http, samtidig vil du se en hengelås som forteller at siden er beskyttet. Bankene vil aldri sende deg en epost med en lenke de ber deg klikke på for å komme til deres sider.

Disse anbefalingene er veldig viktig å følge, og de gjelder selvfølgelig for alle personlige opplysninger, uansett hvilken aktør du måtte motta en epost fra.

Vi anbefaler også alle å besøke www.nettvett.no.

Nettvett.no er ett tiltak etablert av Post- og Teletilsynet for å gi informasjon om hvordan man kan forholde seg sikkert på Internett. Her finner du mye nyttig informasjon, som for eksempel:

  • Hvordan beskytte seg mot datavirus
  • Hvordan beskytte barn på Internett

Og mye annet.

Lykke til, husk å bruk Nettvett!